Sluiten

Negatieve invloed van eten en drinken op slaap

Blog

Negatieve invloed van eten en drinken op slaap

Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Zo hebben eten en drinken ook effect op je nachtrust. Welk voedsel en welke dranken kun je beter mijden voordat je gaat slapen? En waarom is dat dan zo? We leggen het je uit.

Algemeen bekend is cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel. Je vindt het onder meer terug in koffie en cola. Minder bekend is dat thee, ijsthee, energiedrankjes en chocolade ook cafeïne bevatten. Overigens, de werkzame stof in thee wordt in de volksmond vaak theïne genoemd, maar dit is ook cafeïne. Thee die voor honderd procent van kruiden is gemaakt is overigens geen probleem.

Nicotine is ook niet een verstandig voor je gaat slapen. Nicotine verhoogt de bloeddruk, de hartslag en de hersenactiviteit. Niet echt rustgevend dus. Uit Duits onderzoek is gebleken dat rokers korter en slechter slapen.

Invloed van alcohol op slaap

Alcohol wordt door veel mensen een ‘slaapmutsje’ genoemd, maar alcohol en goed slapen gaan niet zo goed met elkaar. Alcohol heeft je de eerste uren van de slaap verdoofd, maar op het moment dat je de REM-slaap zou moeten ingaan werkt de verdoving uit en slaap je dus lichter. Op die manier onderdrukt alcohol eigenlijk de diepe en de REM-slaap. Bovendien zet je je lichaam hard aan het werk om al het alcohol weer af te breken.

Zwaar, vet en pikant tafelen voor het slapengaan is ook niet aan te raden. Hiervan gaat de lichaamstemperatuur omhoog, terwijl die eigenlijk moet dalen voordat je goed in slaap kunt vallen. Bovendien kun je ook aardig last krijgen van maagzuur: ook niet handig voor de nachtrust.

Het is ook beter suiker te laten staan: van suiker wordt je korte tijd actief, waardoor inslapen moeilijker is. Van zowel suiker als geraffineerde koolhydraten gaat je bloeddruk schommelen waardoor je minder diep in slaap blijft.

Meer advies over slapen

Gebruik je deze levensmiddelen allemaal niet voor ’t slapen gaan, maar heb je toch problemen met je nachtrust? Misschien ligt het aan je slaapcomfort. Het belang van een goed matras, lattenbodem of kussen is niet te onderschatten. Voor meer advies over slapen met de juiste artikelen ben je welkom bij Helmink Wonen en Keukens, jouw slaapspecialist.